Economia 22/06/2017

Catalunya trigarà tres anys a assolir els nivells d'ocupació precrisi

Els autors de la 'Memòria econòmica de Catalunya' de 2016 alerten que "és un problema" que la recuperació encara no es noti als salaris

Natàlia Vila
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva intervenció a l'acte d'aquest matí

BarcelonaCatalunya trigarà tres anys més en recuperar els quatre milions d'ocupats que hi havia al mercat de treball abans que esclatés la crisi. Són previsions de la 'Memòria econòmica de Catalunya' de 2016, que s'ha presentat aquest dijous al matí a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. L'informe també destaca que el 2016, Catalunya va aconseguir superar el nivell de PIB del 2007 per primera vegada des que va començar la crisi. El ritme de creixement, a l’entorn del 3%, ha fet que l’economia catalana avanci terreny i ara ja situï el seu pes dins de l’economia espanyola per sobre del 19%, el valor més alt des de l’inici de segle.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la directora d’aquest anuari, Carme Poveda, "l’entorn econòmic global actual juga a favor de Catalunya i cal aprofitar-ho". "Cal un esforç en innovació per aplicar correctament la revolució 4.0 i també per garantir l’estabilitat de l’ocupació", ha explicat Poveda. De fet, els salaris baixos i un mercat de treball ple de contractes temporals són els únics dos factors que aigualeixen un balanç econòmic que els autors de l’estudi han definit com a "molt positiu". "La sortida de la crisi està sent molt ràpida, i les previsions per a aquest any 2017 també són molt positives", ha insistit la directora de l’informe.

En l’àmbit empresarial, l’economista Oriol Amat ha explicat que el 2016 les empreses catalanes van respondre millor als índexs de solvència (capacitat per fer front a l’endeutament) i de rendibilitat (generació de valor), fet que "anima altres empreses a fer més inversions".

Segons Amat, "una bona part de l'èxit de Catalunya és que s’han pogut incrementar les exportacions i també el consum intern". Segons les dades d’aquest informe, el volum de vendes a Espanya s’ha reduït (ha passat del 63% el 1995 al 37% el 2016): "Ara la tendència s’ha capgirat del tot, en favor de les vendes l’exterior", ha remarcat Amat, que també ha recordat que l’escenari actual de tipus baixos ajuda els empresaris a millorar la qualitat dels balanços.

L’informe també destaca que després d’uns anys de reducció accelerada del nombre d’empreses, ara se’n tornen a crear. La part més fosca, però, es repeteix: en dades reals la despesa per treballador ha baixat. "Això caldria millorar-ho entre tots, perquè l’objectiu final de l’economia és generar benestar i en això hi té molt a veure la retribució", ha argumentat Amat.

Puigdemont defensa el Procés com la millor alternativa per als empresaris

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat davant dels empresaris que les dades són "bones amb moderació". "Ens apropem amb passos ferms al benestar que teníem abans de la crisi i ho fem sobre una base sòlida que ens permet ser optimistes", ha dit. Puigdemont, però, ha admès que entén les crítiques dels empresaris: "És normal que us queixeu per pagar més per l’energia del que es paga en altres comunitats, o perquè no hi hagi una infraestructura com el corredor mediterrani".

Per això el president català ha assegurat que "esperar ens impedeix afrontar el futur amb garanties i aprofitar totes les oportunitats" i ha intentat engrescar els empresaris presents a la sala: "Si no actuem per tenir els instruments a les nostres mans acabarem perdent els nostre perfil definitori". Puigdemont també ha recordat que els nivells d’inversió estrangera són més alts que mai: "El 2016 i el primer trimestre del 2017 ha sigut el millor període des del 1993; els inversors internacionals perceben Catalunya com un mercat fiable a llarg termini", ha remarcat. El president català també ha afegit que el ritme de creixement del PIB industrial és del 14%, 6 punts per sobre de la mitjana espanyola.

stats