Microsites Ara Data 25/10/2016

Veure les estrelles, missió (gairebé) impossible: Espanya, entre els països amb més contaminació lumínica

El 75% de la població de l'Estat i un terç de la població mundial viuen en zones des d'on no es pot veure la Via Làctia

Auri Garcia Morera
2 min
La via làctia vista des del poble eslovac de Tachty, a la frontera amb Hongria.

BarcelonaVeure les estrelles és cada vegada més difícil per culpa de la contaminació lumínica. Segons un estudi publicat recentment per la revista ‘Sciencie’, el 75% de la població de l'Estat i un terç de la població mundial viuen en zones des d'on no es pot veure la Via Làctia, i aquesta situació pot empitjorar considerablement amb la implementació de llums LED.

El rànquing de països del G-20 amb més població afectada per contaminació lumínica l’encapçalen l’Aràbia Saudita i Corea del Sud, dos països en què la població està molt concentrada en el territori, amb percentatges superiors al 90%. Espanya, amb un 75%, ocupa el vuitè lloc per darrere els EUA, el Regne Unit, Itàlia, el Canadà i l’Argentina, que se situen entre el 75% i el 80%. França i Alemanya són els països europeus amb menys contaminació lumínica.

Quan es mostra la contaminació lumínica sobre el mapa del món, l’Europa occidental i la costa est dels Estats Units són les zones més afectades per aquest problema. Segons alerten els autors de l’estudi publicat per 'Science', si no es restringeix la implementació de llums LED en l’enllumenat públic, la contaminació lumínica augmentarà fins a més del doble a Europa.

Contaminació lumínica

Catalunya és una de les zones amb més contaminació lumínica de l’Estat, segons el mapa inclòs en aquest estudi, i també de les que més patirien l' increment que poden provocar els llums LED, tal com mostra aquesta simulació. El departament de Territori i Sostenibilitat, però, ja té en marxa diverses actuacions per combatre aquest fenomen.

A més d'un mapa que estableix diverses zones de protecció, i d'una normativa sobre les instal·lacions d'il·luminació artificial, a més, porta a terme una avaluació de la qualitat del cel nocturn a llocs concrets com parcs naturals i altres espais d’interès natural. A Collserola, la qualitat del cel nocturn és entre baixa i deficient, i en un punt situat a l'extrem més proper a la trama urbana de Barcelona arriba a ser molt deficient. A la Mola o el Montseny, en canvi, és entre moderada i bona.

Contaminació lumínica
stats