Agenda cultural
Cultura 16/12/2016

10 plans culturals pel cap de setmana

Del hip hop del Mercat de les Flors als vitralls de la catedral de Girona, passant per una cort de porcs

Ara
5 min
La companyia Iron Skulls actuarà dins el Festival Hop al Mercat de les Flors

Festival Hop: la gran festa de la dansa urbana

Barcelona. Fins al 18 de desembre

El Mercat de les Flors acull aquest cap de setmana el Festival Hop, que presenta les actuacions guanyadores del IV Certamen de Creació Escènica de Danses Urbanes, celebrat del 17 al 20 de novembre a quatre espais de la ciutat, i en el qual han participat vint companyies provinents de tot Europa. A més de l’exhibició i el concurs d’aquests espectacles finalistes (dissabte, de 19 a 21 h), el festival inclou també una jam oberta a tots els estils de danses urbanes, amb Dj. Be Nil (Save The Cheerleader) i la banda Nación Funk, liderada per Lalo López (Fundación Tony Manero (divendres, de 20 a 23.30 h), i l’exhibició de companyies ja consolidades, entre les quals destaca Iron Skulls, que presenta No sin mis huesos (diumenge, 18 h), un espectacle que reflexiona sobre la identitat mediterrània a través de la dansa urbana, el contact improvisació i la dansa butoh. Finalment, el Hop també acull workshops per a professionals, un programa de residències de creació, xerrades, càpsules creatives i d’altres activitats que cap amant de les noves cultures urbanes es pot perdre.

Un cicle en honor a Kirk Douglas a la Filmoteca

Barcelona. Fins al 15 de gener

La Filmoteca de Catalunya acull un cicle dedicat a l’actor estatunidenc Kirk Douglas, que aquest mes celebra el seu centenari. En total, projecta 15 films per recordar la trajectòria d’aquest actor, productor i director, una de les icones del cinema clàssic, especialment conegut pel seu caràcter impetuós i alhora vulnerable. Alguns dels films destacats són 'El loco del pelo rojo' (Vincente Minnelli, 1956), amb la commovedora interpretació de Douglas en el paper de Vincent van Gogh; 'Carta a tres esposas' (Joseph L. Mankiewicz, 1949), guanyadora de dos Oscars, 'Senderos de gloria' (Stanley Kubrick, 1958), que va ser prohibida durant anys a diversos països europeus i 'Espàrtac' (Stanley Kubrick, 1960), on l’actor interpreta un dels seus papers més recordats.

La Filmoteca projecta 'Espàrtac' en un cicle dedicat a Kirk Douglas

La fina línia que separa la ciència de la màgia

Viladecans. Fins al 16 de gener del 2017

La mostra 'Andròmines miraculoses. Entre la màgia i la ciència', que es pot veure al Ca n’Amat - Museu de Viladecans dins el cicle 'Coincidències insòlites', recull uns quants exemples de medicaments i aparells curiosos relacionats amb la salut, que impliquen una relació simbòlica, estètica o conceptual. Des de cigarretes antiasmàtiques fins a un marcapassos, passant per un aparell electromecànic per a massatges comercialitzat a principis del segle XX. L’exposició reflexiona sobre les inquietuds al voltant del nostre estat físic, i com aquestes han estat un motor important per a la invenció d’aparells i productes, que s’han mogut entre uns fonaments científics i tecnològics i han tingut uns resultats fantàstics. La línia que separa la màgia de la ciència ha estat, al llarg de la història, menys clara del que pot semblar.

In Situ. 5a mostra d'arts del moviment

Barcelona. Fins al 18 de desembre

Arriba la 5a edició d’In Situ, Mostra d’arts del moviment, que inclou un total de sis peces d'artistes independents del món de la dansa i el moviment. 'Labranza' del Col·lectiu Lamajara, 'Imaginarium frame' de Manel Salas i 'Rewrite' d’Albert Quesada i Roger Costa, són algunes de les actuacions que es podran veure entre aquest divendres i dissabte (de 21 a 23 h) a l’Arts Santa Mònica. Diumenge (de 12 a 15 h), hi haurà un vermut i una taula rodona, on es convida als artistes a debatre sobre la situació del sector.

Arriba la 5a edició d'In Situ, Mostra d'arts del moviment

Recreació del primer Nadal de la història

Tarragona. 17 i 18 de desembre

Les Muralles de Tarragona són l’escenari del pessebre vivent 'Anno Domini. Una recreació del primer Nadal de la història', una reconstrucció històrica que farà viatjar als visitants a la Judea del segle I i els mostrarà de ben a prop personatges com els tres savis vinguts de l’orient, els pastors cuidant del ramat o els legionaris romans. La recreació, que dura 50 minuts, es farà aquest dissabte i diumenge cada quart d’hora, de les 18 a les 20.45 h.

Els vitralls de la Catedral de Girona exposats al Museu d’Art

Girona. Fins al 31 de gener del 2017

A l’exposició 'Vitralls. La llum de la Catedral de Girona', el Museu d’Art mostra una selecció dels vitralls del segle XIV de la Catedral de Girona que actualment es conserven en magatzems. La mostra, que vol ser una primera aproximació al món dels vitrallers, explora l’evolució tècnica del vitrall partint del primer conjunt de fragments que van servir per decorar l’absis de la catedral, i els fragments de la girola atribuïts al mestre Guillem de Letumgard al segle XIV.

L'exposició 'Vitralls. La llum de la Catedral de Girona'

Festival d'electrònica en una cort

Moià. 17 de desembre

El col·lectiu artístic Ex Abrupto ha creat un nou festival d'electrònica experimental, Carnús.

El festival, que comptarà amb 14 directes i una exposició internacional de fotògrafs polaroid, se celebra en una antiga cort rehabilitada i situada en una casa pairal de Moià. Habitualment hi acullen experiències d'art contemporani efímeres. Aquest dissabte, des de les 12, hi punxaran Anur, Ubaldo, TECIB, Marc O’Callaghan, Niedowierzanie , Total Crap, Pompette, Electroparia , Pablo GM , Tisch, Adrià Ballús, Joan Adrover, Vanity Dust i Loudness.

20è aplec de sardanes Nadalenc

Barcelona. 18 de desembre

El parc de la Ciutadella és l’escenari d’una nova edició del tradicional Aplec Nadalenc de Sardanes (diumenge, 10.30 h) amb les cobles Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, Mediterrània i La Principal del Llobregat. Com és tradició, a la mitja part de l’actuació hi haurà torrons i vi dolç per a tothom.

Gala d'estrelles del Royal Ballet

Terrassa. Dissabte 17

El Centre Cultural de Terrassa acull la gala d'Estrelles del Royal Ballet. Steven McRae, Laura Morera i Ricardo Cervera són algunes de les nou primeres grans figures que es podran veure en un complet repertori format per passos a dos i solos molt representatiu de l'estil del Royal Ballet, una de les grans companyies a nivell mundial. Els espectadors podran veure coreografies de grans creadors com Marius Petipa, Frederick Ashton, Keneth MacMillan, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett o Will Tuckket.

Una escena de la gala del Royal Ballet

Art i cinema al Caixaforum

Barcelona. A partir de divendres

‘Art i cinema. 120 anys d’intercanvis’ és el nom de la nova exposició temporal que inaugura el Caixaforum de Barcelona. La mostra posa al descobert la relació entre el cinema, el setè art, amb les arts plàstiques al llarg de la seva història. "Fins a quin punt el cinema es va concebre com un art tant plàstic com narratiu?", es demana l’exposició. Les respostes, a través de 349 peces (films, fotografies, obres d’art, dibuixos, objectes, vestits o llibres d’artista) aportades majoritàriament per la Cinémathèque française, l’exdirector de la qual, Dominique Païni, ha comissariat la mostra. La Col·lecció ‘la Caixa’ d’Art Contemporani i altres col·leccions i galeries completen el relat de l’exposició, una de les més destacades de la temporada.

'Art i cinema' al Caixaforum
stats