Cultura 10/06/2016

Polèmica per un festival que multiplicarà per 70 els habitants del poble més petit de Catalunya

Sant Jaume de Frontanyà podria acollir un festival ecomusical amb 2.000 persones, cosa que ha dividit els habitants del municipi i propietaris de segones residències

Acn
4 min
Panoràmica de Sant Jaume de Frontanyà

Sant Jaume de FrontanyàLa promotora barcelonina Biomusicat SL vol organitzar del 14 al 21 de juliol un festival ecomusical al poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà). Els organitzadors volen portar al municipi 2.000 persones, de manera que es multiplicaria per 70 la població, que actualment és de 29 habitants censats.

La proposta combina activitats relacionades amb les teràpies naturals, la natura i concerts de música en directe durant tota la nit i matinada. El batlle del municipi, Rubén Lladós, es mostra favorable a la iniciativa i assegura que no es tracta de cap 'rave'. Els promotors també deixen clar que és una iniciativa respectuosa amb el medi ambient i que compleixen totes les normatives. Amb tot, alguns veïns i propietaris de segones residències han impulsat un manifest contrari al festival, que alerta dels perills que comportaria per a la natura i l'entorn, i creuen que el poble no està preparat per acollir tantes persones.

L'empresa Biomusicat SL ha demanat al consistori una llicència per organitzar un festival ecomusical que reuniria a Sant Jaume de Frontanyà un total de 2.000 persones –ja tenen les entrades venudes–, un 90% de les quals són estrangeres. Segons ha explicat a l'ACN l'advocat de Biomusicat, Gerardo Castro, van escollir aquest poble berguedà perquè es troba envoltat de natura i coincideix amb els valors que, segons ell, vol transmetre el festival: "l'agricultura sostenible, l'ecologia i el menjar orgànic". L'empresa no ha volgut donar dades sobre el preu de les entrades, ni tampoc el pressupost del festival.

Divisió al municipi

La proposta ha generat divisió al municipi i, mentre alguns veïns veuen amb bons ulls la iniciativa, altres la consideren un "despropòsit" i, per això, han elaborat un manifest en què en demanen la suspensió. D'entrada, i segons ha explicat un dels signants, Vladimir de Semir, la proposta s'ha gestat per part del consistori –format només per l'alcalde i una regidora– "sense el consens dels veïns ni residents al municipi". De Semir critica que la iniciativa es convertirà a les nits en una "rave" que, segons ell, "implicarà una contaminació brutal de com a mínim vuit hores diàries en horari nocturn de més de 15.000 watts de potència".

En el document, que han entregat a l'Ajuntament, al Consell Comarcal del Berguedà, a la Diputació de Barcelona i també a diversos departaments de la Generalitat, els signants –un total de 36- alerten que el consistori "no disposa dels mitjans tècnics ni personals" per atendre i controlar el festival. També asseguren que els preocupa seriosament "el perill d'un incendi forestal" i creuen que, si es produís, "l'indret seria una ratera sense sortida". El text també assegura que el festival "afectaria greument" la fauna i flora de la zona amb "efectes de llarga durada".

Per contra, un dels veïns que es mostra favorable al festival, Manel Serres, el més afectat de tots perquè és l'únic que té ramat i la seva finca limita amb el lloc on es farà el festival, considera que el poble "necessita que es promoguin coses de tant en tant perquè la gent es recordi de nosaltres". Per a ell, iniciatives com aquesta permeten que gent de fora "conegui el paisatge que tenim i que decideixin venir perquè, a part de la temporada de bolets, la resta de l'any és bastant dolenta". Serres ha criticat que els promotors del document contrari al festival "són gent de Barcelona, que no tenen a veure directament amb el poble". "Els que vivim i treballem aquí no conec ningú que s'hi hagi posat en contra", ha dit Serra.

Rubén Lladós, alcalde: "El festival no té res a veure amb cap 'rave'"

Davant de les crítiques d'alguns veïns i residents al poble, el batlle del municipi, Rubén Lladós, ha deixat clar que el festival "no té res a veure amb cap 'rave'". Lladós ha defensat el dret de la gent del poble a "guanyar-se la vida" i ha ironitzat assegurant que Sant Jaume de Frontanyà "no és cap reserva índia". En aquest sentit, creu que el festival ecomusical pot suposar una oportunitat econòmica per al poble, ja que els promotors "s'han compromès a contractar durant els dies del festival veïns del municipi i dels pobles dels voltants" i, a més, "arranjaran els camins d'accés a la finca".

Lladós ha volgut transmetre tranquil·litat en relació a l'impacte ambiental que pot tenir el festival i ha explicat que la finca on es realitzarà la iniciativa es troba a tres quilòmetres de distància del poble. Segons el batlle, s'han fet tots els estudis ambientals i d'impacte acústic pertinents, i ha deixat clar que "el festival es fa en una finca forestal privada" i no es tracta de cap "espai natural protegit". D'altra banda, Lladós ha dit que l'empresa promotora s'encarregarà de posar tots els serveis i infraestructures per acollir les 2.000 persones i considera que "l'impacte serà mínim".

L'empresa promotora es compromet a fer una donació econòmica al poble

L'advocat de l'empresa Biomusicat, Gerardo Castro, ha deixat clar que la promotora està complint la normativa vigent i la legislació en relació a l'organització del festival. Castro ha criticat que els signants del manifest són "veïns de segones residències que volen aturar el festival perquè diuen que malmetrà el terreny i l'entorn". Amb tot, l'advocat ha deixat clar que un dels valors del festival és "la protecció del medi ambient" i "l'aportació de coses positives per al poble i el seu entorn". En aquest sentit, ha dit que l'empresa s'ha compromès a contractar gent del poble i dels municipis veïns durant els dies que duri el festival, així com també a fer una "donació" econòmica al poble, tot i que no n'ha concretat la xifra.

stats