Cultura 28/06/2017

El Parlament aprova la llei de l'arquitectura

És la primera a l'Estat i la segona a Europa, després de la que França va aprovar el 2016. Entre els objectius hi ha potenciar en els concursos públics la qualitat per damunt dels aspectes pressupostaris

Ara
2 min
El conseller Josep Rull i representants del món de l'arquitectura després de l'aprovació de la Llei de l'Arquitectura

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei de l'arquitectura, el primer text legislatiu d'aquest tipus de l'Estat i el segon a Europa, després del que va aprovar França el 2016. L'objectiu de la llei és "posar en valor l’interès públic de l’arquitectura, incorporar objectius de qualitat arquitectònica tant en els projectes com en els concursos d’obra pública i garantir la pluridisciplinarietat", segons dius el comunicat amb què el departament de Territori i Sostenibilitat ha fet pública l'aprovació de la llei.

"No és una llei només per als arquitectes, sinó que aborda totes les vessants i totes les professions que intervenen en el procés de creació arquitectònica", afirma el conseller Josep Rull. I afegeix: "Volem abraçar, com a país, aquesta agenda modernitzadora. [...] L’arquitectura i el patrimoni construït constitueixen un element clau per interpretar la nostra història i la seva qualitat defineix les oportunitats futures de col·lectius i individus".

En el marc de la llei de l'arquitectura es creen els Premis Catalunya en l’àmbit de l’arquitectura i del patrimoni construït per tal de reconèixer les millors aportacions de cada any, i també neix el Consell de Qualitat Arquitectònica i Urbanística de Catalunya com a òrgan assessor del Govern.

La llei de l'arquitectura, que s'estructura en 22 articles i tres capítols, vol trencar amb la dinàmica actual dels concursos d'arquitectura, on es dona prioritat als aspectes econòmics en lloc de la qualitat. A més, el factor pressupostari ha comportat a vegades l’adjudicació d’obres a ofertes que eren baixes temeràries i que han acabat comportant un increment en el pressupost d’execució, com és el cas de l'estació de La Sagrera.

L'aprovació de la llei de l'arquitectura no ha sigut un camí del tot planer. El projecte de llei es va aprovar l'agost del 2015, però es va retirar de la sessió parlamentària en què s'havia d'aprovar el maig del 2016. La tramitació no va ser fàcil, i no es va desencallar fins que no es van equiparar les competències entre els arquitectes i els enginyers.

stats