@ara_castells
Ara Castells 29/11/2016

Els Premis Ara Castells dibuixen una temporada excel·lent

Carol Martín
3 min
Els guardonats ahir a la gala de l’Ara Castells, celebrada a la Fàbrica Damm.

La segona edició dels Premis Ara Castells es va celebrar ahir en una gala, conduïda per Biel Duran, que va premiar les principals formacions del moment, tant pel nivell tècnic mostrat al llarg de la temporada com per l’evolució exhibida o les innovacions que enriqueixen el món casteller.

Els diversos guardons amb els quals s’obsequien els protagonistes del fet casteller intenten oferir una visió global i posar èmfasi en les accions que milloren el món casteller. El premi Rànquing Estrella se l’enduen els Castellers de Vilafranca, que han fet gala del seu lideratge al llarg de tota la temporada assolint els millors registres de la història i descarregant un castell inèdit per a ells com és el quatre de deu amb folre i manilles.

D’altra banda, la colla més popular aquest any han sigut els Castellers de Sants; a través de les xarxes el públic ha votat la formació barcelonina entusiasmats per l’evolució durant aquesta temporada sense deixar de ser un referent en la seguretat en el món casteller.

Colles del sud i universitàries

Els primers premis els han escollit aficionats i castellers, per una banda, i el Rànquing Estrella, per l’altra, i es van fer públics abans de la celebració de la gala. Ara bé, els premis deliberats i atorgats pel jurat es van conèixer ahir i el focus va ser el món casteller universitari i la zona tradicional.

El jurat, compost per experts i periodistes castellers, com Xavier Capdevila, Pep Ribes, Raquel Sans, Gerard Recasens i Ernest Gili, ha decidit atorgar el premi a la colla més innovadora als Arreplegats de la Zona Universitària, en representació del món casteller universitari i com a colla capdavantera. El guardó és merescut, ja que totes les colles universitàries han hagut d’innovar tècnicament a l’hora d’alçar els castells per adequar-los a les seves característiques, i els Arreplegats en concret van ser els primers a introduir les manilles en les seves construccions. Les innovacions es refereixen tant als aspectes tècnics, que s’han estès arreu del territori, com a les dinàmiques d’assaig, que han sigut adoptades progressivament per la resta de formacions convencionals.

El guardó a la colla més segura viatja a Tarragona i se l’han endut els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, no només pel reduït nombre de caigudes que han patit aquest any i per la seva fiabilitat, sinó també pel seu creixement exponencial. Els tarragonins han consolidat les construccions de vuit i han assolit en el primer intent una nova construcció de gran dificultat: el pilar de set amb folre.

Per primer cop en aquests premis, un guardó no té un guanyador, sinó que en té dos: el premi a la colla que més creix se l’han endut ex aequo la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La impossibilitat d’establir una jerarquia en el mèrit d’aquestes formacions va dur el jurat a atorgar el premi a l’evolució de les dues colles, que han trencat tots els registres fins ara i han fet vibrar el món casteller al llarg de tota la temporada.

Els encarregats d’escollir la millor fotografia de la temporada han sigut fotògrafs i fotoperiodistes estretament lligats al món casteller: Marta Arjona, Xavier Bertral, David Oliete, Pere Toda i Dani Seró. El guardó se’l va endur Cristian Muñoz, que va compartir la seva fotografia a Instragram amb l’etiqueta #aracastells i que avui il·lustra l’Ara Mirades.

stats