ARA DESCOBRIM
Camp de Tarragona 25/01/2017

El primer edifici modernista de Salou: la Casa Bonet

A finals del segle XIX, Salou ja era una destinació turística per als habitants de Reus

Josep Escaño Bové
2 min
El primer edifici modernista de Salou: la Casa Bonet

SalouLa Casa Bonet és un dels edificis més interessants de Salou. A més, va ser un dels primers xalets construïts davant de la platja, en uns terrenys d’horts, marcant una tendència que es repetiria en altres habitatges construïts al seu entorn.

I és que a principis del segle passat es va iniciar aquella pràctica, que encara dura ara, de disposar d’una segona residència a prop de la platja. En aquest cas, Salou era, des de mitjans del segle XIX, un dels llocs d’estiueig preferit pels reusencs.

Una bona mostra d’aquesta realitat va ser la construcció del Carrilet, inaugurat el 1887, que va facilitar l’accés a Salou en tren. Aviat tenir un habitatge a la costa va ser símbol d’un bon estatus social. A la dècada del 1920 es van construir els primers xalets de Salou, que assenyalaven l’inici del desenvolupament turístic del municipi.

Precisament un d’aquests empresaris reusencs que van decidir fer-se construir una segona residència a Salou va ser Cirac Bonet i Escarrer (1871-1934). Bonet, del sector tèxtil, va demanar al seu amic Domènec Sugrañes i Gras que erigís el seu xalet: la Casa Bonet (també coneguda com a Voramar). Sugrañes va ser deixeble i col·laborador d’Antoni Gaudí i el 1926 seria el seu successor en les obres de la Sagrada Família.

L’edifici, d’estil modernista tardà, presenta planta quadrada, amb planta baixa, pis noble i a sobre un altre pis, i un lloc destinat a les cotxeres. L’arquitecte va dissenyar un palau arabitzant que orienta la seva façana sud-est cap a la platja i la sud-oest cap a la plaça, i va deixar que la nord-est mirés als jardins anglesos que gairebé donen la volta a l’illa .

Les façanes principals que donen a la plaça i al passeig estan tractades amb xamfrans a les cantonades o cossos sortints a manera de torres. Des de la plaça s’obre l’accés a l’edifici mitjançant una gran escalinata que duu a la porta d’accés principal.

A sobre la porta de la terrassa s’observa un rellotge de sol fet de ceràmica blava i verda. Al rellotge s’hi pot llegir la llegenda “Aprofita el temps, que passa i no torna”. Al jardí hi ha una glorieta amb la cúpula de trencadís. L’interior va ser embellit amb pintures murals d’Agustí Ferrer que evoquen la partida de Jaume I, des de la platja de Salou, cap a la conquesta de Mallorca.

Cirac Bonet va ser, en definitiva, un dels precursors a l’hora de disposar d’una casa a Salou. Famílies benestants com la Pellicer-Querol, la Recasens, la Miarnau o la Loperena, entre d’altres, van seguir el seu exemple.

Tots aquests xalets salouencs estan ubicats a prop de la platja de Llevant, davant del passeig marítim, i constitueixen una avinguda d’edificis modernistes i noucentistes única que trenca radicalment amb la resta d’edificacions d’aquest municipi de la Costa Daurada.

stats