Camp de Tarragona 25/01/2017

El Vendrell viurà la ‘Xató experience’

El diumenge 5 de febrer la vila del Baix Penedès es reivindicarà com a capital del xató

Ara
2 min
El Vendrell viurà  la ‘Xató experience’

El VendrellEl diumenge 5 de febrer, a partir de les 10 del matí, a la Rambla, el Vendrell celebrarà la Xatonada Popular amb el 31è Concurs de Mestres Xatonaires, la 30a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 24a Fira de Productes Alimentaris Naturals i Artesanals.

Sobre el Concurs de Mestres Xatonaires, les inscripcions es poden fer a la regidoria de Promoció Econòmica (tel. 977 66 52 53) i el nombre màxim de participants serà de 50.

La ‘Xató experience’

Pel que fa a les activitats paral·leles, hi haurà tallers i jocs infantils, trobada d’intercanvi de plaques de cava i la ruleta solidària a càrrec de La Ballaruga. Aquest any també hi participaran tres dolceries del Vendrell (Pastisseria Conflent, Dolceria Soler i Pastisseria Vendrellenca) amb la venda de productes relacionats amb el xató i el nostre territori.

I, com a gran novetat, hi haurà un espai anomenat Xató experience, on cuiners del col·lectiu Terra i Taula faran una demostració de com cuinar el xató de manera diferent de l’habitual amb una recepta innovadora. L’activitat anirà a càrrec d’Oriol Rosell (L’Obrador), Josep Pascual (Ull de Llebre), David Vernet (Vell Papiol) i Jordi Guillem (Lo Mam), i estarà moderada per Xavier Sanjuan (comunicador i expert en gastronomia).

Tot seguit, s’oferirà una degustació de quatre tapes elaborades amb ingredients del xató i dues copes de vi, per un preu de 16 euros. Per poder fer aquest tast cal enviar un correu electrònic a info@terraitaula.cat.

A partir de les 12 del migdia es realitzarà el repartiment d’unes 1.500 degustacions de xató, que tindran un preu de 7 euros. Els tiquets es podran comprar de forma anticipada al Centre d’Iniciatives i Turisme a partir del dilluns 23 de gener.

Durant la presentació d’aquest esdeveniment culinari penedesenc, el president de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga, va destacar l’èxit, un any més, dels cursets Aprèn a fer xató, en els quals durant la setmana que ve participaran 240 infants i 70 adults.

Respecte als cursets d’infants, Azuaga va posar de relleu la importància del fet que els participants no només aprenen a fer xató, sinó que també reben coneixements sobre els productes de la terra que formen part de la recepta. Entre els nens i les nenes de l’exhibició infantil, i que hagin fet prèviament els cursets, es farà el sorteig d’una bicicleta cedida per Runnbikes.

Típic del Penedès

El Vendrell és un dels municipis més lligats a aquesta tradició gastronòmica i obre, el dia 5 de febrer, el calendari xatonaire a la comarca del Baix Penedès.

El xató com a plat típic es presenta a tota la zona del Penedès històric. Així, des del novembre fins a l’abril diversos municipis penedesencs organitzen les seves diades xatonaires.

El xató és un plat tradicional català que s’elabora amb escarola i peix dessalat: bacallà, tonyina i anxoves o seitons. Però el principal secret del xató, allò que el fa més atractiu, és la salsa, que s’elabora amb ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva. Aquest és un dels plats més tradicionals, representatius i essencials del Penedès.

stats